Minden kollekció
Autópálya matrica
Mit kell tudni az autópálya matrica büntetésről, pótdíjról?
Mit kell tudni az autópálya matrica büntetésről, pótdíjról?
Frissítve több mint egy héttel ezelőtt

Jogosulatlan úthasználat miatt a tulajdonosnak vagy üzembentartónak a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetnie, melyet a NÚSZ Zrt. szed be.

Az úthasználók dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett, utólag megvásárolják az éves országos matricát.

A pótdíj mértéke

A fizetési határidőt - ami alapesetben 60 nap, a pótdíjfizetésre felszólító levél kézhezvételétől számítják.

A pótdíj 2024. január 1-től hatályos mértékét az alábbi táblázat tartalmazza:

Díjkategória

60 napon belüli megfizetés esetén
(alap pótdíj)

60 napon túli megfizetés esetén
(emelt pótdíj)

D1*, D2

21 830 Ft

87 270 Ft

B2

98 160 Ft

392 610 Ft

*A D1M kategória pótdíjának mértéke megegyezik a D1 kategória pótdíjának összegével.

D1 díjkategória: A motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija.

D2 díjkategória: Valamennyi olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába, és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. (Ha a gépjármű forgalmi engedélyében, a J (Járműkategória) mezőben N1 besorolás szerepel, akkor az adott jármű – a szállítható személyek számától függetlenül – D2 díjkategóriába tartozik.)

B2 díjkategória: Autóbusz: személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben a vezető ülését is beleértve 9-nél több állandó ülőhely található.

Ha a gépjármű az ellenőrzéskor a gépjárműre egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, akkor pótdíjkülönbözetet kell fizetni. Ha az ellenőrzéskor a gépjárműre egyébként irányadó díjkategóriához képest magasabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, úgy nem kell pótdíjat fizetni. A pótdíjkülönbözetről bővebben a NÚSZ Zrt. honlapján olvashatsz.

Jogosulatlan úthasználatért rendszámonként egy naptári napon belül legfeljebb egyszer büntetnek meg. Tehát, ha többször is használtad egy nap az autópályát, akkor csak egy büntetést kell kifizetned.

Pótdíj befizetése

A pótdíj kiszabására sor kerülhet elektronikusan vagy helyszíni ellenőrzés során, de jellemzően elektronikus formában történik. Ekkor a pótdíjat a kézbesített fizetési felszólítás kézhezvételét követően bármelyik ügyfélszolgálati irodában, postai készpénz-átutalási megbízással („sárga csekk”), illetve banki úton lehet kifizetni (az ezekkel kapcsolatos részletes tudnivalókról a fizetési felszólítás és a hozzá csatolt tájékoztatóból lehet tájékozódni).

Forrás: NÚSZ Zrt.

Választ kapott a kérdésére?