Minden kollekció
Mentsük meg a jövőt!
Így számoljuk autóhasználatodból eredő CO2 kibocsátást
Így számoljuk autóhasználatodból eredő CO2 kibocsátást

Szén-dioxid kibocsátás számításának alapja

Frissítve több mint egy héttel ezelőtt

A Mentsük meg a jövőt! funkcióval arra törekszünk, hogy mindenkinek felhívjuk a figyelmét az általa kibocsátott CO₂ mennyiségére. Ezt annál pontosabban tudjuk kiszámolni, minél több információ áll rendelkezésünkre gépjárművedről, illetve gépjármű használati szokásaidról.

Így számoljuk ki a CO₂ kibocsátást:

  • Amennyiben valaki a regisztráció során nem adja meg gépjármű típusát, valamint nem rendelkezik Beattel, akkor nem ismerjük sem az üzemanyag típushoz rendelt átlagos kibocsátást, sem az általa megtett távolságot. Ahhoz, hogy ettől függetlenül mégis minden felhasználónknak tudjuk valamilyen adatot biztosítani CO₂ kibocsátásával kapcsolatban, ezért amennyiben nem rendelkezünk a fent említett adatokkal, a benzines motortípus (ez a legelterjedtebb) kibocsátásának átlagával számolunk, míg megtett távként az átlagos hazai megtett távolságot tekintjük, ami 1500 km/hó.

  • A jelenlegi számítási rendszerünkben a felhasználó által regisztrált gépjármű adatok szerinti átlagos kibocsátást vesszük alapul, melyhez az Eurotax adatbázisa van segítségünkre. Az Eurotax adatai szerint az egyes üzemanyagtípusok a következő mennyiségű CO₂ kibocsátásért felelnek:

    • bioetanol: 17,61g/100 km

    • dízel: 125,24 g/100 km

    • benzin: 114,29 g/100 km

    • hibrid-dízel: 79,96 g/100km

    • hibrid-benzin: 114,92 g/100km

  • Az elektromos autók kapcsán sokszor felmerül, hogy bár menet közben nem termelnek CO₂-t, azonban a működéséhez szükséges áram megtermelése szintén terheli a környezetet. Éppen ezért az alkalmazásban az elektromos autókhoz is társítunk károsanyag-kibocsátást, melyet a magyarországi Energiamixet, és átlagos 16 kWh/100 km átlagfogyasztást feltételezve számoltunk ki. Ennek megfelelően az elektromos autók átlagosan 38,09 g/100 km kibocsátásért felelősek.

Jövőbeli tervek

A jövőbeli célunk az, hogy az autók regisztrációját követően a gyári CO₂ kibocsátási értéket alkalmazzuk az alkalmazásban, melyhez szintén az Eurotax hivatalos adatbázisát használjuk fel. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a gyári értékek akár jelentősen is eltérhetnek a valós kibocsátástól, különösen idősödő gépjárművek esetén, ezért a feltüntetett érték csupán becsültek, a valós kibocsátás ettől több lehet.

Hány facsemete szükséges a becsült szén-dioxid kibocsátás ellensúlyozásához?

A MyForest csapatával egyeztetve, a hazai fafajok CO₂ megkötőképességének, a várhatóan felnövő fák arányának és a fák várható élettartamának figyelembevételével, 1 tonna Co₂ kibocsátás ellensúlyozására 15 facsemetét ültetünk.

Mennyibe kerül 1 fa elültetése?

Egy fa elültetéséhez 750 Ft támogatásra van szükségünk. A fák bekerülési költségét a MyForest Alapítvány az alábbi szempontok szerint számolta ki:

  • földterület bekerülési ára (földterület megvásárlása/bérlése),

  • földmunkák: bozótírtás, mélyszántás

  • ideiglenes vadháló (a területek és a csemeték védelme érdekében)

  • a facsemeték költsége, szállítása és elültetése

  • az alapítvány működési költségei (az alapítványnál mindenki önkéntesen dolgozik, és minden költséget támogatásból fedeznek)

Választ kapott a kérdésére?