Minden kollekció
Mentsük meg a jövőt!
Faültetés a károsanyag kibocsátás ellen
Faültetés a károsanyag kibocsátás ellen

Mit tehet egy autós app?

Frissítve több mint egy héttel ezelőtt

Vannak dolgok, amikkel a mindennapi rohanásban kevésbé foglalkozunk, pedig tudat alatt tisztában vagyunk vele, hogy kellene. Sokszor így van ez a környezettudatossággal, a fenntartható életmóddal is. Amíg nem alakul rutinná a szelektív hulladékgyűjtés, amíg nem visszük magunkkal az újrahasználható zsákot zöldség vagy gyümölcs vásárlás alkalmával, addig mindig a rohanás, és a kényelmes rutin győz. Szelektálás nélkül dobjuk a fém hulladékot a kukába, vagy elvesszük a sokadik műanyag zacskót az almáinknak. Ahogy mindez megtörténik az egyén szintjén, ugyanúgy megtörténik a cég szintjén is. Amíg a növekedés a kulcs és az elvárt, addig kevésbé foglalkozik a cég azzal, hogy az általa folytatott tevékenység vajon mennyire fenntartható. Pedig egy cég jóval nagyobb befolyással bír, mint a magánemberek.


Mennyi felhasználóink szén-dioxid kibocsátása?

Egy nyári napon olvastam egy tartalmas cikket a klímaváltozásról, és megtapasztalva az általam még sosem átélt szárazságot, kíváncsi lettem, hogy a Beattel rendelkező felhasználóink egy hónap alatt nagyságrendileg mekkora CO kibocsátásért felelnek. Amikor készhez kaptam az eredményeket, először nem akartam hinni a szememnek. Megdöbbentett, hogy az akkor csupán néhány száz felhasználónk – akik közül a cascoval rendelkezők ráadásul kevesebbet használják a gépjárművüket az átlagnál – több, mint 100 tonna (!) CO₂ kibocsátásáért tehetőek felelőssé. Ezt az értéket annyira magasnak találtam, hogy azonnal megfogalmazódott bennem: valamit tennem kell!

A Cristo csapatával elkezdtünk dolgozni a megoldáson, és piackutatást végeztünk a témával kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk egyrészt arra, hogy vajon mennyire foglalkoztatja ez egyáltalán az embereket, mennyire vannak tisztában saját autójuk károsanyag-kibocsátásával, illetve hogy mennyire lennének nyitottak változtatni a saját jövőjük érdekében.


A kutatási eredmények

A kutatási eredmény érdekes dolgokra világított rá. Sajnos – bár érthető okokból – gépjármű vásárlás során a károsanyag-kibocsátás mint szempont elhanyagolható, a megkérdezettek mindössze 6%-ának fontos új autó-, és csupán 4%-ának használt autó vásárlása esetén, hogy új szerzeménye mennyi káros anyagot puffogtat légkörünkbe. Az is kiderült viszont, hogy minden 3. ember érezte már magát rosszul emiatt, és különösen a hölgyek azok, akiket jobban lesújt a téma (a nők 37%-ot, míg a férfiak 28%-ot értek el).


Miután magam is megdöbbentem az adatok láttán, hisz még én sem tudtam volna megtippelni felhasználóink átlagos károsanyag-kibocsátását (még nagyságrendileg sem), egyáltalán nem lepett meg, hogy a válaszadóink nagy része (85%-a) szintén nem volt tisztában azzal, hogy autója milyen mértékben szennyezi a környezetet.


Az eredmények alapján a válaszadók 39%-a az üzemanyag-fogyasztást, illetve a megtett utakat venné alapul a számítás során. Sajnos az is kiderült viszont, hogy a megkérdezettek 40%-a meg sem próbálná kiszámolni, hogy mennyi a környezeti terhelése. Ami viszont megnyugtató, hogy a megkérdezettek nagy része (összesen 81%-a) úgy nyilatkozott, hogy ha lenne rá lehetősége, akkor szívesen ajánlana fel pénzt faültetésre azért, hogy károsanyag-kibocsátás semlegesítését célzó projektet támogasson.

Tükör a CO₂ lábnyom csökkentése érdekében

A kutatás eredményei alapján a feladat adottá vált, és megerősített bennünket abban, hogy jó úton járunk. Mivel sokan nem is sejtik mennyi gépjárművük CO₂ kibocsátása — és sokan nem is szeretnék kiszámolni — , így mi elvégeztük ezt a számítást, és az applikáción belül mindenki számára elérhetővé tesszük az eredményeket, illetve megteremtettük a platformot, mely egyszerűvé teszi a felhasználó számára a faültetés támogatását a CO₂ lábnyomuk csökkentése érdekében.



Az adományozást lehetővé tevő platform kialakításával egyidőben igyekeztünk megtalálni azt az ideális partnert, akinek az értékrendjével azonosulni tudunk és bizonyította már megbízhatóságát. Az is fontos szempont volt számunkra, hogy a felajánlásokkal olyan projekteket támogassunk, melyek a károsanyag-kibocsátás helyszínéhez közel, azaz Magyarország területén valósulnak meg. Így esett a választásunk a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvány csapatára.


Faültetés az applikációban

A munkánk gyümölcse 2022. szeptember 4-én debütált az alkalmazásban „Mentsük meg a jövőt!" néven, amiben mindenki megnézheti, hogy autóhasználata során nagyságrendileg mennyi CO₂-t juttat a légkörbe, és azt hány facsemete elültetésével tudja ellensúlyozni. A faültetéshez való hozzájárulás mindössze 1-2 kattintás alatt kész van.

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy csak az indulástól számított első hónapban, szeptemberben 325 db facsemete ültetéséhez járultak hozzá az alkalmazásunkon keresztül, ami korábban a MyForest alapítvánnyal egyeztetett számítás alapján közel 22 tonna CO₂ megkötéséhez elegendő facsemete ültetését biztosítja.

A kezdeményezésünk a közösségi média felületeinken pozitív fogadtatásra lelt, aminek rendkívül örülünk. Bár tudjuk, hogy az igazi megoldást hosszútávon nem a kibocsátás ellensúlyozása, hanem a kibocsátás csökkentése vagy teljes megszüntetése jelenti, illetve hogy a gépjárművek kibocsátása mellett számos egyéb iparág is jelen van a gyorsuló klímakatasztrófa előidézésében. Úgy gondoljuk azonban, hogy minden lépés, ami legalább egy kicsit is mérsékli a katasztrófát, legyen az egyéni- vagy cégszintű, kicsi vagy nagy, de megéri a fáradozást.

Azt vallom, hogy mindenkinek lehetőségeihez mérten tennie kell azért, hogy a jelenleg ismert környezetünk a jövőben is élvezhető maradjon gyermekeink és unokáink számára.

Választ kapott a kérdésére?